Evenimente
„Să ne amintim de Vlad Pohilă”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează Masa rotundă „SĂ NE AMINTIM DE VLAD POHILĂ”, luni, 7 aprilie 2025, ora 10.00, în Sala cu Coloane.
În cadrul evenimentului de comemorare, vor participa cu comunicări:
Lidia KULIKOVSKI. Vlad Pohilă: norocul BM „B.P. Hasdeu”. Amintiri
Mariana HARJEVSCHI. Semnele cuvintelor lui Vlad Pohilă: explorări bibliometrice
Ivan PILCHIN. Vlad Pohilă și arta editorialului
Elena UNGUREANU. A fi sau a nu fi redactor. O misiune tulburătoare: Vlad Pohilă
Vitalie RĂILEANU.Vlad Pohila și arta traducerii
Maria PILCHIN, Nicolae RUSU. Vlad Pohilă – prozatorul
Miroslava METLEAEVA-LUCHIANCICOVA. Vlad Pohilă, un fidel prieten şi coleg
Evenimentul va fi moderat de Lidia Kulikovski și Elena Ungureanu.
Întrunirea va fi un bun prilej pentru prezentarea a 2 cărţi: volumul de proză scurtă „Pe bulevardul fără oameni” de Vlad Pohilă / BM „B.P. Hasdeu”, 2025; şi Biobibliografia „Vlad Pohilă: un om al cărţii” /BM „B.P. Hasdeu” (în curs de apariţie), 2025.
Vlad Pohilă (6 aprilie 1953, în s. Putinești. r-nul Florești - 15 mai 2020, Chișinău) a fost un împătimit cercetător, jurnalist, editor, publicist, eseist, redactor din Republica Moldova vreme de o jumătate de secol (1970-2020). De numele lui Vlad Pohilă se leagă câteva momente de vârf din istoria noastră recentă: tipărirea, în condiţii clandestine, laRiga(Letonia)şilaVilnius(Lituania), a primei publicaţii în grafie latinăGlasul(1989-1995), munca plină de dăruire în calitate de ziarist și redactor al primelor ziare ale independenței (Glasul Națiunii, Mesagerul, Țara ș.a.), apariția cărții Să citim, să scriem cu litere latine (în colaborare cu Vitalia Vangheli-Pavlicenco) (1989) și Grafia latină pentru toți (1990), cărți care au întors cursul istoriei prin impactul pe care l-au avut în procesul de deșteptare a conștiinței naționale a populației din RM. În 1998 a publicat un Mic dicţionar de numepropriistrăine (care s-a dovedit a fi o carte mare), iar în colaborare cu Valentin Guțu au scos un Dicţionar al greşelilordelimbă(Editura ARC), care, ambele, s-au bucurat de o mare apreciere din partea publicului. Din 2002 a fost redactor-șef al revistei BiblioPolis a Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, a cărei tribună a folosit-o pentru a vorbi despre importanța lecturii, artei, bibliotecii în viața unei comunități. Încă o carte valoroasă în bibliografia lui Vlad Pohilă este volumul de autor: Şitotuşi,limbaromână, editat deBM „B.P. Hasdeu”. A fost un om modest, demn, curajos.
La eveniment sunt așteptați scriitori, filologi, istorici, jurnaliști, bibliotecari, demnitari.
Ulterior participanții vor depune flori la mormântul lui Vlad Pohilă de la Cimitirul Central din Chișinău