Concursuri

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează diverse concursuri pentru utilizatorii bibliotecii: de susținere a scriitorilor în procesul de creare a lucrărilor și de acordare a premiilor pentru debut în literatură, reieșind din stringenta necesitate de a include cărțile de debut în circuitul bibliotecii; de eseuri și de educare a culturii lecturii.

debut_rezidenta_generic

Concurs de acordare a premiilor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează Concursul de acordare a premiilor pentru debut în literatură, reieșind din stringenta necesitate de: a include cărțile de debut în circuitul bibliotecii; a atrage cititorii către activitățile prilejuite de acest eveniment; a implica scriitorii tineri în proiectele și manifestările susținute de Biblioteca Municipală; a integra procesul literar ca parte componentă a activității bibliotecii; a încuraja scriitorii debutanți.

 

 

Juriu:  dr. Mariana Harjevschi – director general BM; Vitalie Răileanu – critic literar, poet și eseist; Alexandru Vakulovski – poet, prozator, eseist, publicist și traducător; Dumitru Crudu – prozator, dramaturg și poet; Ivan Pilchin – poet, traducător.

Edițiile anterioare

2023

Câștigătorii pentru debut în literatură, ediția a V-a, 2023

Categoria poezie

Coerența labirintică. Vasile Gribincea. Chișinău: Cartier, 2023.
Zvâc. Victor Fală. Chișinău: Cartego, 2023.

Categoria proză

La pescuit de stele. Victoria Strechi, ilustrații de Irina Cobzac. Chișinău: Arc, 2023.
Premiul „Iulia Hasdeu”
Big Bangul care n-a avut loc. Jarmila Horácová. Chișinău: Arc, 2023.

2022

Câștigătorii concursului 2022

Categoria Poezie

Premiul 1: Maria Ivanov. Totul va fi bine. Chișinău: Prut, 2022.  6000 lei
Premiul „Iulia Hasdeu”: Ana Vahnovan Sîrme. Casa de pariuri literare, 2022. 4000 lei
Mențiune: Daniela Botnaru. Certificat de naștere. Univers educațional, 2022. 3000 lei.

Categoria Proză

Premiu 1: Alexandru Popescu. Montana. Ed. Arc, 2022. 6000 lei
Mențiune: Andreea Guzun. O furnică la Paris. Prut, 2022. 1000 lei

Categoria Critică și eseu

Premiul 1: Constantin Ivanov. Răul. Interpretări literare. Ed. Universității Al. Ioan Cuza, 2022. 6000 lei

2021

Câștigătorii pentru debut în literatură

Categoria Poezie:

Lena Chilari. O cană de noviciok la bătrânețe. București: Tracus Arte, 2020

Categoria Proză Non-fiction:

Ionela Hadârcă.Uf. Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici. Chișinău: Prut, 2020

Categoria Critică și eseu:

Oxana Gherman. Tentația identității: cronici și eseuri literare. Chișinău: Prut, 2020
Dorina Khalil-Butucioc. Dramaturgia națională din anii ’90 în (con)textul postmodernismului. Chișinău: Epigraf, 2020


Juriu

dr. Mariana Harjevschi – director general BM; Vitalie Răileanu – critic literar, poet și eseist; Alexandru Vakulovski – poet, prozator, eseist, publicist și traducător; Dumitru Crudu – prozator, dramaturg și poet; Ivan Pilchin – poet, traducător.

2020

Câștigătorii pentru debut în literatură

Categoria Poezie:

Veronica ȘtefănețScrum. Bistrița: Casa de Editură Max Blecher, 2019

Categoria Proză Non-fiction:

Constantin TonuDeșertul în literatura. Cluj: Limes, 2019
 


Juriu

dr. Mariana Harjevschi, director general, BM „B.P. Hasdeu”, Vitalie Răileanu, șeful Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, scriitor, Dumitru Crudu, scriitor, Moni Stănilă, scriitoare și Maria Pilchin, președintele juriului, șefa Bibliotecii Centrale, scriitoare.

Rezidența de creație literară BM „B.P. Hasdeu”

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” adresează felicitări tuturor concurenților pentru participarea la concursul inițiat de instituția noastră cu privire la Rezidența de creație literară.

Câștigătorii primei ediții sunt:

  • Categoria proză: Iulian CIOCAN, scriitor;
  • Categoria poezie: Ion AGACI, poet

Inițiat pentru prima dată în cadrul bibliotecii, sperăm să devină o oportunitate minunată de a celebra talentul și diversitatea creativă în comunitatea chișinăuiană, iar biblioteca să devină de susținere a talentelor literare.


Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță prima ediție a concursului de rezidențe literare pentru scriitori profesioniști din Municipiul Chișinău. Bursele acordate de BM sunt pentru perioada de 12 luni.

Concursul „Chișinău european”

Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” organizează în perioada 2 – 22 aprilie 2024 concursul de eseuri cu genericul „Chișinău european”, care are drept scop de a stimula interesul chişinăuienilor pentru valorile europene, de a-i determina pe utilizatorii Bibliotecii Municipale să reflecteze asupra posibilităţilor şi oportunităţilor oferite de statutul de cetăţean european, dezvoltând creativitatea şi gustul pentru expresia artistică. 

Durata concursului: Concursul se desfăşoară în perioada 2 aprilie – 8 mai 2024 şi este destinat utilizatorilor activi şi potenţiali ai BM.

Bingo pentru carte

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” invită chișinăuienii la lectură într-un format inedit. Bingo pentru carte face lectura distractivă! Bingo pentru carte este o provocare de lectură pentru toate vârstele. Totodată este o modalitate de a motiva cititorii să citească diverse cărți și să cultive cultura lecturii. Prin această provocare încurajăm participanții să-și extindă orizonturile și să descopere colecția bibliotecii.