Borrowing Materials

  Imprumut

  Cine poate împrumuta ?

  Accesul la colecţiile BM „B.P. Hasdeu” pentru împrumut la domiciliu și consultare pe loc (în sala de lectură) se realizează în baza cardului de acces unic pentru toate filialele.

  Câte cărți pot fi împrumutate?

  Utilizatorul poate împrumuta, la o vizită, de la 1 la 5 titluri de documente tipărite / audio-vizuale, indiferent de viza de reședință.

  Care este durata împrumutului?

  Împrumutul se acordă pe o durată de 15 zile pentru categoriile de utilizatori: preșcolari, elevi, adulți, iar pentru categoria pensionari – de 30 de zile și poate fi prelungit pentru încă 15 zile. În caz de ne prelungire a termenului de împrumut documentul se consideră restant pentru toate categoriile de utilizatori după o perioadă de grațiere de 30 de zile.

  Cum pot prelungi termenul de împrumut?

  Prelungirile termenului de împrumut se pot face direct la bibliotecă, online prin contul personal de pe OPACul bibliotecii, prin telefon, Messenger, Întreabă bibliotecarul sau prin e-mail. Pentru recuperarea publicaţiilor nerestituite de către utilizatori, biblioteca îi va atenționa cu două zile înainte de termenul limită și peste o zi după expirarea acestuia prin email trimis automat de SIB Koha.

  Care este taxa compensatorie pentru ne returnarea la timp a cărții?

  După perioada de grațiere (30 de zile), în caz de ne prelungire a termenului de împrumut, documentul este considerat restant, iar utilizatorul este obligat să achite pentru fiecare zi de întârziere o taxă compensatorie în valoare de 5 lei per zi, reglementată în Regulamentul privind serviciile prestate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și cele 27 de filiale, aprobat prin Decizia nr. 8/3 din 7 iulie 2022 a Consiliului Municipal Chișinău. Penalitatea va fi calculată până la ziua returnării de facto a bunului bibliotecii.

  Unde pot achita amenda pentru restituirea întârziată a cărții?

  Amenda poate fi achitată prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (MPay) pe terminale, web banking sau la bancă.

  Cum procedez dacă am pierdut cartea?

  În cazul imposibilităţii de a returna bunul împrumutat (din motivul pierderii sau distrugerii bunului împrumutat, sau din orice alt motiv sau temei) utilizatorul semnalează bibliotecarului pentru a decide modalitatea de soluționare a problemei (achiziționarea aceluiași titlu, a unui document similar și achitarea de la 15 la 25 de unităţi convenţionale în conformitate cu art. 73 a Codului contravențional (nr. 218 din 24.10.2008). În cazul când litigiul nu a fost rezolvat pe cale amiabilă, directorul de filială sau bibliotecarul urmează să informeze imediat Inspectoratul de Poliție.


  Împrumutul cărților electronice pe eReadere

  Cine poate împrumuta un eReader?

  Puteți împrumuta dispozitivul dacă: sunteți deținător al carnetului de utilizator al Bibliotecii Municipale și respectați cu sctrictețe prevederile Acordului încheiat cu biblioteca.

  Cum poate fi rezervat eReaderul?

  eReaderul poate fi rezervat, contactând bibliotecarul prin telefon, email sau chat (Întreabă bibliotecarul).

  Care este termenul de împrumut? 

  Perioada de împrumut este de 15 zile. Împrumutul eReaderul poate fi prelungit numai o singură dată, pentru încă 10 zile. După expirarea termenului de împrumut eReaderul se restituie la bibliotecă. Bibliotecarul verifică dacă eReaderul este întors în husă, cu cablu USB și este încărcat. În cazul dacă utilizatorul a descărcat cărțile de pe eReader pe dispozitiv personal ele vor fi șterse pentru că sunt protejate de licența DRM. În cazul dacă utilizatorul a încărcat cărți pe eReader, ele vor rămâne în proprietatea bibliotecii. 

  Pentru nerestituirea dispozitivului la timp se va aplica taxa de 10 lei pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Penalitatea va fi calculată până la ziua returnării de facto a bunului bibliotecii. În cazul deteriorării sau pierderii dispozitivului utilizatorul va achita contravaloarea lui.

  Cum poate fi găsit eReaderul în catalog?

  În catalogul electronic  introduceți în caseta de căutare termenul PocketBook.

  Ce cărți sunt disponibile pe eReader?

  eReaderul PochetBook Basic Touch conține cărți electronice (670 de titluri din domeniul public și protejate de licența DRM): romane de aventură, de dragoste, povești, achiziționate de BM. Pentru a vedea conținutul încărcat pe dispozitiv consultați lista ebooks sau lista cărților electronice disponibile pe eReadere pe site-ul Bibliotecii Municipale.