Împrumutul documentelor

    Imprumut

    Cine poate împrumuta ?

    Accesul la colecţiile BM „B.P. Hasdeu” pentru împrumut la domiciliu și consultare pe loc (în sala de lectură) se realizează în baza cardului de acces unic pentru toate filialele, conform

    Câte cărți pot fi împrumutate?

    Utilizatorul poate împrumuta, la o vizită, de la 1 la 5 titluri de documente tipărite / audio-vizuale, indiferent de viza de reședință.

    Care este durata împrumutului?

    Împrumutul se acordă pe o durată de 15 zile pentru categoriile de utilizatori: preșcolari, elevi, adulți, iar pentru categoria pensionari – de 30 de zile și poate fi prelungit pentru încă 15 zile. În cazul neprelungirii termenului de împrumut documentul se consideră restant pentru toate categoriile de utilizatori după o perioadă de grațiere de 30 de zile.

    Cum pot prelungi cartea?

    Prelungirile termenului de împrumut se pot face direct, online prin contul personal de pe OPACul bibliotecii, prin telefon, Messenger, Întreabă bibliotecarul sau prin e-mail. Pentru recuperarea publicaţiilor nerestituite de către utilizatori, biblioteca îi va atenționa cu două zile înainte de termenul limită și peste o zi după expirarea acestuia prin email trimis automat de SIB Koha.

    Care este taxa compensatorie pentru returnarea întârziată a cărții?

    După perioada de grațiere (30 de zile), în caz de neprelungire a termenului de împrumut, documentul este considerat restant, iar utilizatorul este obligat să achite pentru fiecare zi de întârziere o taxă compensatorie în valoare de 5 lei per zi, reglementată în Regulamentul privind serviciile prestate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și cele 27 de filiale, aprobat prin Decizia nr. 8/3 din 7 iulie 2022 a Consiliului Municipal Chișinău. Penalitatea va fi calculată până la ziua returnării de facto a bunului bibliotecii.

    Cum procedez dacă am pierdut cartea?

    Distrugerea sau deteriorarea intenționată a fondului bibliotecii se sancționează cu amenzi de la 9 la 15 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcție de răspundere. 


    Împrumutul cărților electronice pe eReadere

    Cine poate împrumuta un eReader?

    Puteți împrumuta dispozitivul dacă: sunteți deținător al carnetului de utilizator al Bibliotecii Municipale și respectați cu sctrictețe prevederile Acordului încheiat cu biblioteca.

    Cum poate fi rezervat eReaderul?

    eReaderul poate fi rezervat, contactând bibliotecarul prin telefon, email sau chat Întreabă bibliotecarul.

    Care este termenul de împrumut? 

    Perioada de împrumut este de 15 zile. Împrumutul eReaderul poate fi prelungit numai o singură dată, pentru încă 10 zile. După expirarea termenului de împrumut eReaderul se restituie la bibliotecă. Bibliotecarul verifică dacă eReaderul este întors în husă, cu cablu USB și este încărcat. În cazul dacă utilizatorul a descărcat cărțile de pe eReader pe dispozitiv personal ele vor fi șterse pentru că sunt protejate de licența DRM. În cazul dacă utilizatorul a încărcat cărți pe eReader, ele vor rămâne în proprietatea bibliotecii. 

    Pentru nerestituirea dispozitivului la timp se va aplica taxa de 10 lei pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Penalitatea va fi calculată până la ziua returnării de facto a bunului bibliotecii. În cazul deteriorării sau pierderii dispozitivului utilizatorul va achita contravaloarea lui.

    Cum poate fi găsit eReaderul în catalog?

    În catalogul electronic  introduceți în caseta de căutare termenul PocketBook.

    Ce cărți sunt disponibile pe eReader?

    eReaderul PochetBook Basic Touch conține cărți electronice (670 de titluri din domeniul public și protejate de licența DRM): romane de aventură, de dragoste, povești, achiziționate de BM. Pentru a vedea conținutul încărcat pe dispozitiv consultați lista ebooks sau lista cărților electronice disponibile pe eReadere pe site-ul Bibliotecii Municipale.