Истории успехов Şi bibliotecile pot avea ambasadori!


Cititori de diferite vârste, în număr de 40, au devenit Ambasadorii lecturii după ce au fost surprinşi lecturând în spaţiile publice din Chişinău. Fiecare dintre ei s-a ales cu o diplomă pentru acest merit, cu materiale promoţionale, precum şi cu cărţi pe care le-am oferit drept cadou, spre marea lor surprindere.                                                                                                                                       

Populaţia Republicii Moldova este mai rezervată când vine vorba despre lectura în locuri publice, considerând-o netradiţională, majoritatea preferând să citească acasă, unde nu sunt deranjaţi de nimeni când se „cufundă” în paginile unei cărţi.                                                                                                                                                    

Şi dacă toate datele statistice arată că în R. Moldova se citeşte foarte puţin, iar numărul cititorilor scade pe an ce trece, Biblioteca de cultură şi literatură polonă „Adam Mickiewicz” a pornit în goană să încurajeze cititorii care îşi demonstrează în public pasiunea de a citi, motivându-i şi pe alţii să o facă. Călătoria noastră în căutare de „ambasadori” a decurs cu mult umor şi voie bună, deoarece fiecare cititor pe care îl surprindeam cu cartea în mână era un adevărat izvor de înţelepciune. O mare bucurie se putea citi pe faţa fiecăruia dintre ei, deoarece au înţeles că nu sunt singurii care arată lumii întregi că cititul cărţilor este o artă frumoasă, iar acestea din urmă sunt sau devin prieteni devotaţi. Ideea campaniei a luat viaţă în cadrul zilelor „FedEx”, organizate de BM „B.P. Hasdeu”, zile în care generăm idei de dezvoltare a bibliotecilor, de atragere şi motivare a cât mai mulţi utilizatori să treacă pragul lor.

Punctul de pornire al aventurii a fost parcul din apropierea filialei noastre în care se odihnesc zilnic rezidenţii cartierului Telecentru. Aici am întâlnit şi cititori fideli ai bibliotecii noastre care au fost mândri să se aleagă cu câte o diplomă pe care o meritau. Încântaţi de gestul bibliotecarilor, promotorii lecturii şi-au primit cu însufleţire elogiile, diplomele şi cărţile pe care le vor citi cu multă plăcere. Aventura noastră a durat trei zile, iar zâmbetul şi voia bună ne-au însoţit permanent, pentru că descopeream noi şi noi promotori ai cărţii. Unii citeau în timp ce mergeau în transport urban, alţii în timp ce vindeau fructe, legume, îngheţată, genţi sau ziare, iar o parte chiar în timp ce se odihneau pe băncile din parcuri. Pe doamna Galina Răcilă am surprins-o citind o carte în Piaţa Centrală a capitalei  în timp ce vindea genţi, ea a fost atât de fericită încât a începu să se laude cu diploma prin piaţă şi ne-a mărturisit că nu a mai fost premiată de mai bine de 25 de ani. Ghencea Victor, un alt ambasador al lecturii, a menţionat: „Am rămas foarte uimit când s-au apropiat doamnele cu diploma, dar mă bucur nespus că există bibliotecari care îşi fac bine meseria şi încurajează oamenii să citească. Vreau să îndemn toată lumea la lectură, indiferent unde o fac, pentru că e păcat să treacă o zi fără să citeşti ceva.”

La momentul actual avem 40 de Ambasadori ai lecturii care citesc cu satisfacţie, indiferent de locul unde se află. Ei au devenit mai siguri pe soarta lor, mai dinamici în activităţile zilnice şi simt că sunt necesari societăţii încurajând şi pe alţii să preia acest hobby. Filiala „Adam Mickiewicz” îşi propune să continue această campanie cu scopul de a încuraja lectura în spaţii publice şi a creşte numărul pasionaţilor de lectură în oraşul nostru. 

Svetlana GUMENI,

şef oficiu, Biblioteca polonă „A. Mickiewicz”