Ce? Unde? Cînd? Istorii de succes Tableta pentru fericire


Poți face un copil fericit oferindu-i o tabletă? Sigur că da. Și în veacul tehnologiilor informaționale acest lucru nu mai este ceva ieșit din comun.

Noi, bibliotecarii, de la biblioteca polonă ”A. Mickiewicz”, am hotărât să facem fericiți mai mulți copii odată, iar cel mai important, am încercat să facem acest lucru împreună cu părinții lor. Și nu pur si simplu, dar prin intermediul serviciului Fii conectat, implementat de curând.

Mulți psihologi sunt de părere că folosirea excesivă a tehnologiei poate afecta creierul copiilor, poate genera probleme de atenţie, dependenţă, stări de oboseală şi iritabilitate. Din acest motiv, serviciul Fii conectat a fost gândit tocmai pentru a nu permite ca acest lucru să se întâmple, chiar dacă ei folosesc aceste gadgeturi. Serviciul și-a pus ca scop să ajute copii și părinții să-și dezvolte abilități și competențe în utilizarea tabletelor, dar mai ales în utilizarea corectă a aplicațiilor. Ela fost preconizat pentru o oră, jocurile au fost excluse, iar accentul a fost pus doar pe aplicații educative și de logică.

Doritori de a încerca să descopere toate secretele ce le ascunde o tabletă, s-au dovedit a fi mulți, astfel, tuturor celor interesați le-am dat loc de întâlnire în fiecare zi de miercuri și vineri, la bibliotecă.

Printre curioși se afla și Andreea Bargan, împreună cu mămica sa, Valentina, care în scurt timp au devenit participante active în cadrul serviciului.

Aplicația care le-a captat atenția practic din prima zi, a fost Canva, deoarece au descoperit  că oferă o multitudine de template-uri pentru prezentări, postere, invitații, diplome etc. Andeea era foarte fericită, pentru că își făcuse deja și planuri pentru unele teme de acasă, care avea să le realizeze așa cum nu era să o facă nici un coleg de-al său, iar doamna Valentina a devenit ajutorul și susținătoarea ideilor fiicei sale.

La cea de-a doua întâlnire, Andreea a reușit să realizeze câteva felicitări pentru zilele de naștere a rudelor, iar ultima sa lucrare a fost un poster, prin intermediul căruia a vorbit despre marea sa pasiune – pictura. Plus la aceasta, ardea de nerăbdare să împărtășească toate cunoștințele obținute și cu profesoara sa de limba engleză, de aceea, la următoarea întâlnire, Andreea i-a povestiti cu sufletul la gură despre secretele descoperite și i-a arătat tot ce a reușit să învețe la serviciu.

La scurt timp după aceasta, am fost invitați la Emisiunea Bună dimineața la Moldova 1,  pentru a veni cu mai multe detalii despre serviciu și pentru a povesti ce pot face copii și părinții în cadrul lui. Atunci am hotârât că vom merge împreună cu Andreea și mămica sa, căci, cine poate povesti mai bine despre tot ce se întâmplă, decât chiar participantul.

”Nu am avut emoții, doar știam ce vreau să spun. Acest serviciu chiar este foarte util pentru toți și mi-a făcut plăcere să povestesc despre el și despre ce am realizat în cadrul lui”, - ne-a spus Andreea după emisiune.

”Mulțumim că oferiți atâtea posibilități copiilor, iar acum și nouă, părinților, când putem fi alături de ei și putem realiza ceva împreună”, - cu aceste cuvinte ni s-a adresat și doamna Valentina la plecare.

Balsam pe suflet pentru noi.

Actualmente Serviciul Fii conectat este frecventat de toți cei care doresc să fie în pas cum tehnologiile moderne și să învețe acest lucru împreună cu cei dragi. Ei continuă să descopere aplicații interesante și fericiți împărtășesc aceste cunoștințe cu familia.

            Deci, poți face un copil fericit oferindu-i o tabletă? Nu! Poți face fericită...o familie!

Oxana Andreev,

Biblioteca ”A. Mickiewicz”