Ce? Unde? Cînd? Istorii de succes Succes în activitatea de advocacy


 

Succesul fiecărei instituţii depinde de aceea cum administraţia şi angajaţii săi conlucrează privind rezolvarea diferitor probleme. Anume modul de conlucrare dintre unii şi alţii poate să conducă la succesul ideii planificate şi discutate împreună. La realizarea unui dialog productiv contribuie diferite traininguri  organizate de Programul Novateca şi Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Am avut fericita ocazie de a participa la un training de advocacy pentru bibliotecari  care s-a desfăşurat la Centrul Naţional de Excelenţă pentru Bibliotecari. Cu o deosebită plăcere am participat timp de trei luni la toate modulele desfăşurate şi ghidate de formatorii Mariana Harjevschi şi Aliona Vântu. La aceste instruiri am învăţat cum să identificăm problema, cum să realizăm activităţi aplicând un plan de advocacy în favoarea bibliotecii, cum putem negocia privind rezolvarea problemelor, am scris şi am prezentat  mesaje de un minut, istorii de succes care  indică căile  de promovare a  bibliotecii, cum să stabilim relaţii durabile cu partenerii noştri. Identificând publicul-ţintă, am format echipa de advocacy din colaboratori şi unii parteneri ai bibliotecii şi am dezvoltat strategia de activitate. Împreună ne-am implicat direct şi cu responsabilitate la elaborarea unui deviz de cheltuieli pentru desfăşurarea aniversării a 25-a a Bibliotecii „Hristo Botev”.

Am negociat cu administraţia Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” referitor la devizul de cheltuieli. Bugetul instituţiei noastre este restrâns, dar totuşi suma de 3000 de lei ne-a fost alocată pentru implementarea materialelor promoţionale la celebrarea acestui evenimant important din istoria filialei noastre. Materialele promoţionale cu sigla Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” şi imagini de la activităţile bibliotecii noastre le-am repartizat celor mai fideli cititori ai bibliotecii. Aceste mici suvenire au fost primite cu satisfacţie de către cititori, prieteni, parteneri care le vor avea ca amintire despre instituţia noastră.

Despre aniversarea bibliotecii a fost  realizat  un comunicat în mass-media – la emisiunile Unda Bugeacului şi RadioMegdan (TV Moldova 1),  precum  şi în presa locală. Acestea sunt succesele bibliotecii noastre obţinute în activitatea de advocacy. Iniţiind activităţi de promovare a bibliotecii, am atras mai mulţi utilizatori de diferite etnii. Datorită serviciilor noi, moderne de formare profesională a bibliotecarilor, noi ne aflăm  într-o colaborare prietenoasă nu numai cu partenerii noştri bulgari, dar şi cu reprezentanţii celorlalte etnii. Colectivul nostru  permanent este deschis pentru public şi  răspunde în măsura posibilităţilor la cerinţele utilizatorilor comunităţii. La succesele obţinute  îşi spun cuvântul   instruirile  privind Advocacy, de asemenea şi dorinţa noastră de a ridica nivelul de calificare atât în aspect profesional, cât şi  în alte direcţii comune.

Angela OLĂRESCU

şef, Filiala „Hristo Botev”