Ce? Unde? Cînd? Bătălia cărţilor Finala concursului Bătălia Cărților, secțiunea copii, ediția a IV –a


La 9 decembrie 2018, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a organizat etapa finală a celei de-a patra ediții a Concursului de lectură „Bătălia Cărţilor” la secțiunea copii (11-14 ani), realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj.
Concursul a avut drept scop stimularea lecturii şi promovarea literaturii în rândul copiilor şi adolescenților şi s-a desfăşurat în perioada martie-octombrie 2018.
Dorim să menționăm că acest concurs tot mai mult este îndrăgit și popular printre copiii Chișinăului, argument fiind faptul, anul acesta s-au înscris la secțiunea copii (11-14 ani) 351 de elevi, cu 96 de persoane mai multe decât anul precedent, dintre care 108 elevi au citit cele 10 cărți propuse pentru lectură.
Unii dintre ei au mai participat și la edițiile anterioare, fiind adevărați ambasadori, dar și faptul că sunt consecvenți și insistenți în acțiunile lor. În cea de a doua zi a concursului într-o sală arhiplină au asistat părinți cu copii, bunei, profesori și bibliotecari.
În etapa finală au intrat 15 cititori, susținând un discurs, prin care au recomandat cartea preferată într-o sesiune de pledoarii, cu genericul „Convinge-mă să citesc”, au răspuns la întrebările adresate de juriu, dar şi de public.
Din juriu au făcut parte: dr. Mariana Harjevschi, director general, BM „B.P. Hasdeu”; dr. conf. Victoria Fonari, poetă, Maria Pilchin, cercetător literar, poetă, Lidia Gonta Grosu - cercetător literar, poetă, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Elena Tărăgan, secția Studii și Cercetări a BM „B.P. Hasdeu”.
În cuvântul său de salut dr. Mariana Harjevschi, director general, BM „B.P. Hasdeu” a menționat faptul că tot mai mulți copii doresc și participă într-o bătălie intelectuală an de an, trofeul fiind cunoștințele și emoțiile trăite, lecturând cărțile.
Cea mai îndrăgită carte la categoria copii, desemnată și „Cartea Anului”, a fost aleasă cartea lui Eleanor H. Porter „Pollyanna„.
Copiii participanți au fost absolut fermecători în postura lor de susținători ai unei pledoarii, au făcut-o cu convingere, cu multă emoție, talent și iscusință, au putut să-i convingă și să-i îndemne pe cei prezenți în sală să lectureze cât mai multe cărți.
Premianții acestei finale au fost: pentru titlul CITITORUL ANULUI a fost desemnate în premieră două persoane: Daniel Luchian, LT „Dante Alighieri”, reprezentantul Filialei „Târgoviște” și Andreea Lazu, Liceul „Orizont”, cititoarea Filialei „Ovidius”; premiul pentru cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată la fel au fost nominalizate două persoane: Ilinca Covganeț, LT „M. Eminescu”, Filiala Centrul Academic Internațional Eminescu și Nelea Restea, LT„E. Alistar”, reprezentant al Filialei „Ștefan cel Mare”; premiul cea mai bună fișă de lectură – Dorin Braga, LT „Ion Creangă”, filiala „Al. Donici”, premiul cea mai bună fișă de lectură pentru „Cartea anului” – Mădălina Postică, LT „Spiru Haret”, filiala „Onisifor Ghibu”.