Ce? Unde? Cînd? Istorii de succes EASY IT – cu pași siguri spre cunoaștere


 

Cel mai important rol în influenţarea vieţii contemporane îl deţine astăzi, incontestabil, tehnologia. Trăim în era când putem urmări o evoluție foarte rapidă a tehnologiilor informaționale și oameni din întreaga lume au recunoscut necesitatea cunoștințelor avansate în acest domeniu. În plus, explozia de informaţii pe internet, prezintă o provocare majoră pentru toţi.

Printre cei ispitiți de internet, inovații, gadgeturi, se numără și 10 cititori ai bibliotecii, care au beneficiat de instruri în domeniul tehnologiilor informaționale, în cadrul Serviciului EASY IT.

Chiar de la bun început au recunoscut că, deși sunt deținătorii unor gadgeturi performante, nu le utilizează chiar atât de bine pe cât și-ar dori. Acest fapt i-a motivat să caute soluționarea acestei probleme chiar la biblioteca noastră. Unii dintre ei, fiind cititori activi, au beneficiat și de câteva consultații individuale. Însă, au recunoscut că este totuși insuficient, își doreau cursuri complete, de lungă durată. Unii din ei au așteptat oferta noastră timp de jumătate de an, dar această așteptare s-a meritat.

La finele lunii ianuarie a anului curent, biblioteca noastră a devenit parte a Programului Național Novateca, datorită acestui fapt astăzi avem în dotare două computere performante și o imprimantă.

Astfel, am anunțat cititorii dornici de instruiri și am format două grupuri, iar la 1 martie, am dat start unui nou serviciu de bibliotecă – EASY IT, care are ca scop dezvoltarea competențelor de cunoaștere și utilizare a tehnologiilor informaționale pentru persoanele de vârsta a doua și a treia.

În fiecare zi de luni și miercuri, ne întâlneam cu cei care ne-au spus că au puține competențe în utilizarea computerului, iar în zilele de marți și joi ne vedeam cu membrii grupului celor avansați, după cum au menționat chiar ei.

A fost o perioadă foarte productivă, iar discipolii au fost foarte conștiincioși și dornici de a cunoaște cât mai multe lucruri noi în domeniul tehnologiilor informaționale.

În urma livrării trainingurilor din cadrul serviciului, participanții  și-au dezvoltat competențe și abilități de cunoaștere și utilizare a tehnologiilor informaționale. Ei au învățat care sunt componentele calculatorului, au învățat să utilizeze programul Word, au explorat internetul în lung și în lat, și-au creat cont pe Facebook, și-au creat o adresă de poștă electronică, au comunicat pe Skype. Toate astea au fost condimentate cu jocuri de cunoaștere și energizere, care să nu lase loc de plictiseală și fiecare din ei să plece acasă împlinit.

De asemenea, în cadrul acestor instruiri l-am avut ca voluntar pe Valeriu Osadci, care, deși este pensionar, a acceptat să fie voluntar să ne împărtășească din experiența sa de peste 40 de ani în domeniul IT.

La finele instruirilor, formabilii din grupul celor avansați ne-au spus că erau siguri de faptul că dețin cunoștințe destule în domeniu, însă frecventând aceste cursuri și-au dat seama că au aflat încă foarte multe lucruri care nu le cunosc, dar care le vor fi foarte utile.  

Astfel, Eugenia Belova, una dintre participante, ne-a destăinuit că, datorită contului creat pe Facebook, a fost contactată de prietena sa din perioada studenției, care a invitat-o pe ea și pe fiica sa în vacanță în Turcia, oferindu-se să le achite și biletele de călătorie: „Sunt foarte bucuroasă că am frecventat aceste cursuri. Pe alocuri mă gândeam dacă aceste instruiri sunt chiar atât de necesare pentru mine. Acum îmi dau seama că nu am greșit. Știu cum să caut corect informația pe internet, știu cum să trimit un e-mail, dar cel mai îmbucurător fapt e că mă voi revedea cu prietena mea. Sunt încântată!”

La fel, participanții noștri au fost activi și pe rețelele de socializare, unde au venit și cu feed-back foarte pozitiv, despre instruiri: „Multumim organizatorilor, formatorilor. Grupul nostru e încântat și noi nu numai că nu ne desparțim, dar așteptăm noi întâlniri și oferte. Zâmbim pentru că nu numai cunoștințe am obținut, dar întotdeauna primeam și o energie pozitivă pentru întreaga zi!”

Ceremonia de absolvire a ambelor grupuri a fost una specială. Timp de patru săptămâni, cât a durat cursul, participanții și noi, formatorii, ne-am apropiat foarte mult.  S-a creat o frumoasă legătură de prietenie, care a adus emoții pe fețele noastre în acea ultimă zi. Ca o frumoasă amintire, fiecare formabil a primit din partea bibliotecii un certificat  personalizat.

Un sentiment de împlinire ne-a cuprins sufletul și ne bucură și acum, când instruim un alt grup la EASY IT, pentru că e ușor să-ți dorești să cunoști și pentru că cunoaşterea înseamnă împlinire.

                         Oxana ANDREEV,

Șef filială, Filiala „A. Mickiewicz”