Success stories Fericirea este întotdeauna acolo unde o găseşte omul


O bibliotecă plină de oameni a adunat ziua de 11 mai 2016 în Filiala polonă „A. Mickiewicz”, când a avut loc un eveniment minunat, consacrat marelui scriitor polonez Henryk Sienkiewicz. Sărbătoarea cu genericul Semper idem (mereu acelaşi) – Henryk Sienkiewicz, dedicată aniversării a 170-a de la naşterea celui care a fost primul – în Polonia – laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a oferit un program bogat şi divers pentru toţi cei prezenţi.

Cunoaştem câte beneficii ne aduce lectura şi cât de plăcută este, mai ales, atunci când răsfoim cartea unui scriitor îndrăgit. Iar când nu-l cunoaştem, pofta de lectură este mai scăzută.

Noi, bibliotecarii filialei polone, la auzul numelui Sienkiewicz reacţionăm imediat, ştiind că este vorba despre ambasadorul culturii poloneze în toată lumea, ceilalţi nu-l cunosc la fel de bine. Misiunea noastră era ca la finele sărbătorii, fiecare din cei prezenţi să-şi dorească o carte a marelui geniu.

Pe ritmuri poloneze şi voce de vioară, interpretate cu măiestrie de elevii Şcolii de Arte din Ialoveni, am vernisat expoziţia Rânduri pictate, care a dat viaţă şi culoare eroilor din operele scriitorului şi ne-a teleportat în Roma şi Polonia de altădată.

Pe acest fundal măreţ, am ridicat şi cortina unui teatru improvizat. Iar cei mai îndrăgiţi eroi ai romanului Quo vadis, cel pentru care scriitorul a primit Premiul Nobel, urmau să impresioneze publicul printr-o scenetă jucată ireproşabil de către doi tineri actori, voluntari ai bibliotecii. Aplauzele cu care oaspeţii i-au susţinut frenetic pe actori, au fost prinse în vizorul camerei de luat vederi, care a imortalizat aceste frumoase momente pentru emisiunea Sub acelaşi cer, difuzată de TV Moldova 1.

Şi pentru că scriitorul îl putem descoperi mai bine prin lectură, cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată în totalitate lecturii. Toţi doritorii au putut să-şi aleagă un fragment din oricare carte a autorului şi de la tribună să-l citească în voce pentru toţi cei prezenţi. Astfel, în acea zi, în bibliotecă, cuvintele lui Sienkiewicz, pline de tâlc şi adevăr, au răsunat în trei limbi: română, rusă şi poloneză.

Excelenţa sa, Ambasadorul Poloniei în RM, Artur Michalski, prezent la eveniment, a spus în faţa camerei: „Toate evenimentele care le organizează Biblioteca «A. Mickiewicz» se desfăşoară la un nivel înalt. Dar ceea ce a avut loc astăzi, produce o impresie puternică prin diversitate.”

Seimul Republicii Polonia a declarat anul 2016 – Anul Henryk Sienkiewicz. La 5 mai 2016 i s-au împlinit 170 ani de la naştere, iar la 15 noiembrie anul curent se va ajunge la un secol de la trecerea în nefiinţă a lui Henryk Sienkiewicz.  De asemenea, anul acesta se împlinesc 120 ani de la publicarea vestitului roman Quo vadis şi 130 ani de la publicarea romanului Potop, care face parte din renumita trilogie.

Toate astea au fost un motiv important pentru a le oferi posibilitatea cititorilor de a descoperi un nou scriitor, pe care ei, la rândul lor, l-ar putea recomanda cu drag şi altor devoratori de cărţi. Şi acest lucru ne-a reuşit. O spunem reieşind din faptul că aproape toate cărţile, în afară de cele în limba polonă, au fost împrumutate sau rezervate, lăsând cele trei expoziţii la temă, practic fără materiale.

Un eveniment care ne-a făcut pe toţi fericiţi, pentru că, după cum spunea chiar Henryk Sienkiewicz, „Fericirea este întotdeauna acolo unde o găseşte omul”.

Oxana ANDREEV,

Biblioteca polonă „A. Mickiewicz”