Success stories Despre puterea exemplului


Există oameni-model, instituţii-exemple, care reprezintă o şansă nepreţuită de la care poţi învăţa, care pot să îţi ofere impulsul necesar pentru reuşite. Mi-a încolţit această idee, când am primit mesajul de la Programul Novateca, fiind selectată pentru vizita de documentare la Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Metropolitană „M. Sadoveanu” din Bucureşti. Deşi cunoşteam informaţii – din presă şi din mediul electronic – despre aceste biblioteci, dorinţa de a le vizita nu m-a părăsit niciodată.

Totul a fost extrem de interactiv şi incredibil de interesant. Doar două zile, dar atât de intense şi pline în evenimente. Era la început de an şi îmi doream să  aplic o schimbare în cadrul Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Începusem deja să discut cu colegii cum aş putea să propulsez mai multe iniţiative pentru membrii Asociaţiei. Ce am auzit atunci, pe parcursul vizitei, a fost exact ce căutam la acel moment. Trebuia doar să structurez, să exersez şi să urmăresc impactul local pe care îl pot implementa. Deci, vizita mi-a demonstrat că prin intermediul dialogului poţi obţine performanţe. Ba mai mult, am înţeles că experienţele deja testate prin prisma unor modele, pot fi reaplicate.

Îmi amintesc momentul cât de impresionată am fost de proiectul Al treilea spaţiu al cetăţeniei active, un proiect absolut diferit de alte proiecte pe care le-am văzut sau din care am făcut parte vreodată. Oamenii pe care i-am întâlnit, echipa Fundaţiei „Progres” mi-au dat o doză de inspiraţie pentru a gândi cum biblioteca poate fructifica şi intermedia sentimentul de schimbare în comunitate prin intermediul membrilor acesteia. La unison cu ideea modernizării bibliotecilor publice desfăşurate în ţară, alături de dezvoltarea unui proiect ce poate facilita participarea comunitară la practicarea şi formarea unor cetăţeni activi, se sincroniza tocmai visul meu privind crearea spaţiilor atractive ce pot să promoveze valorile democratice, iar gazdele acestei idei pot fi chiar bibliotecile publice.

Au fost mai multe provocări până am ajuns la momentul de a replica ideea. Fiecare lună, apoi săptămână se perinda cu noi eforturi, abordări. Dar îmi amintesc cu empatie de o invitaţie primită spontan în care trebuia să fiu prezentă la Bucureşti în cadrul „Şcolii române de dezvoltare”. Această sincronizare m-a mobilizat să activez în echipă cu colegii de la Fundaţia „Progres”, să punem pe hârtie o aplicaţie, să facem un brainstorming şi să scriem pentru Republica Moldova un scenariu  inspirat din Proiectul Al treilea spaţiu al cetăţeniei active. În acelaşi timp să lucrez după acelaşi model şi să putem prezenta proiectul ca pe un tot unitar, specific deja bibliotecilor din Moldova. Cred că a fost cea mai complexă provocare şi atunci mi-am dat seama cât de frumoasă este puterea exemplului, dar şi activitatea în echipă.

Ideea fixă de a promova proiectul m-a ţintuit şi pe perioada următoare, încât – chibzuind bine – am depus proiectul la Ambasada Olandei din România. Bucuria de a face parte din proiect a propulsat cele şase biblioteci raionale (din Hânceşti, Leova, Ungheni, Rezina, Briceni şi Chişinău), precum şi echipa din cadrul ABRM, să conştientizeze că mobilizarea membrilor comunitari poate iniţia grupuri de acţiune civică care, beneficiind de cursuri în domeniul cetăţeniei active, pot să propună noi modele de design pentru bibliotecile publice în vederea realizării „cuiburilor democraţiei”, în aşa fel ca acestea din urmă să devină cu adevărat Al treilea spaţiu al comunităţii.

Încrederea acordată, prin selectarea la această vizită, m-a deplasat peste cei 500 km, distanţa între Bucureşti şi Chişinău, scoţându-mi în cale oameni valoroşi şi plini de inspiraţie. Iar reuşita de a obţine prin proiect 25 000 de euro a demonstrat că vizita a fost pentru mine cea mai bună investiţie de dezvoltare profesională, pentru a replica o idee atât de inovatoare şi în consens cu noile abordări ale ABRM, prin care bibliotecile vor deveni mai atractive şi ofertante prin serviciile sale, aducând noi segmente de utilizatori.

Mariana HARJEVSCHI,
director general al BM „B.P. Hasdeu”, preşedinte al ABRM