Success stories Biblioteca este locul unde orice vis poate fi îndeplinit


 

Vara se mai ţine de frunzele copacilor, deşi e ultima zi de septembrie. O cortină ce reflectă azuriul cerului şi verdele cald teluric  stă agăţată în inima  sălii de lectură. Spaţiul s-a travestit de sărbătoare: scaune ordonate simetric aşteaptă spectatorii, alături o lojă-canapea portocalie le face concurenţă îmbietoare.

– Ce va fi aici, se întreabă cititorii curioşi?

Lucrurile se limpezesc în faţa  afişului sclipitor-purpuriu: „Biblioteca «Târgovişte» vă invită la Teatrul de păpuşi!” 

Tiptil se lasă înserarea. E ora 18.00. Grăbiţi, cei mari şi cei mici îşi ocupă locurile. În aer planează spiritul sărbătorii – un amestec de emoţie cu parfum de crizantemă. E ora 18.15. Evenimentul  e la linia de start, gata să înceapă, or, zăboveşte, în aşteptarea  unor participanţi şi spectatori blocaţi în trafic; care vor sosi din clipă în clipă.

Şi iată: o voce radiofonică anunţă începerea spectacolului...

Micii actori îşi joacă rolurile, mânuiesc păpuşile cu dexteritate, de parcă sunt meniţi  pentru aceasta. Fundalul muzical şi sunetele de ambianţă intensifică trăirile micilor spectatori, dar şi ale celor maturi. Pentru a fi mai aproape de noi şi de eveniment, încadrăm publicul  într-un joc: căutăm un nume pentru Teatrul de păpuşi al Bibliotecii „Târgovişte”. O scenetă, un cântec, un joc de cuvinte, o poezie dramatizată, o cimilitură, o miniatură umoristică completează paleta scenariului conceput cu drag spre bucuria şi deliciul spectatorilor. Fiecare ieşire culege aplauze, zâmbete şi voie bună.  Spectacolul culminează printr-o melodie Prietenii mei dragi, iar sala  aşteaptă o continuare. Atunci, improvizăm.   Voluntarele Liuba Maxim, jurnalistă la Prime TV, şi Carolina Juc, studentă la USM, delectează publicul cu frământări de limbă, solo sau în tandem. Publicul este receptiv: se amuză, le admiră. Micii actori îmbracă la fuga câte o păpuşică de mână – cui ce-i revine, n-au timp de ales şi ies ca adevăraţi profesionişti cu replici inventate instantaneu. Atât de artistice şi atât de convingătoare. Bravo! Iar regia de sunete, aşa am numit-o pe inventiva Veronika Dumnean, profesoară de muzică la Liceul „Columna”, de altfel voluntară şi ea, îi cheamă la Hora din Moldova. Teatrul de păpuşi Târgovişte este botezat prin vot de aplauze furtunoase de către publicul ingenios „Bibliopicii”. Actorii Evelina Sopivnic (prezentatoare), Bianca Corj, Cătălin Locoman, Cosmin Cazan, Sandu Pădureţ, Ionela Manole, Andreea Jangă, micuţă Vlada Mornealo, Liuba, Carolina – conlucrează  de parcă ar forma o echipă solidificată de ani. Astfel, am regizat un alt final. 

Frumoasele emoţii le înveşnicim în poze haioase, fiecare strânge la piept câte un personaj. Iar lângă buchetele de crizanteme stau în cerc păpuşile.

Da, biblioteca este locul unde  un vis poate fi îndeplinit şi orice idee ghiduşă  – binevenită!

 

Liliana JUC,

şef oficiu copii, Filiala Târgovişte