Despre bibliotecă Comunicate de presa Proiectul Ora să ȘTIM (Volunteer readers) trece Prutul!


Proiectul Ora să ȘTIM (Volunteer readers) trece Prutul!

Comunicat de presă

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” în parteneriat cu Fundația Progress din România, cu susținerea Deutsche Telekom Stiftung din Germania, anunță lansarea proiectului Ora să ȘTIM Moldova în cadrul conferinței de presă care va avea loc pe 8 octombrie 2019, începând cu ora 11:30 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, 148.

De la lansarea sa în Germania, în anul 2015, proiectul Volunteer Readers a fost derulat cu succes în Austria, Polonia și România. Fiind bazat pe studii științifice ce demonstrează abordarea subiectelor legate de știință, tehnologie, inginerie şi matematică (ŞTIM), activitățile au demonstrat că au avut impact asupra modului în care copiii se exprimă și ajută la formarea abilităților lor de lectură. În România proiectul s-a desfășurat cu genericul Ora să ȘTIM în 12 județe unde bibliotecarii au organizat ateliere de citit împreună a cărților ilustrate pentru copii cu tematică ŞTIM, adecvată vârstei și urmate de activități practice. ‘În șase luni, în România, au avut loc peste 5700 de activități Ora să ȘTIM în care bibliotecarii au reușit să transmită miilor de copii participanți bucuria învățării.” spune dr. Claudia Șerbănuță, manager de proiect Fundația Progress.

Proiectul Ora să ȘTIM Moldova va cuprinde 63 de biblioteci publice din 31 de raioane și municipii. Aderând la această mișcare  internațională va promova lectura și curiozitatea pentru știință, tehnologie, inginerie şi matematică prin intermediul cărților pentru copii. Activitățile proiectului se vor desfășura în bibliotecile publice din zonele rurale sub îndrumarea bibliotecilor cu statut de centru de formare din Chișinău, Bălți, Orhei, Căușeni și Cahul și vor genera un interes deosebit față de diverse forme de comunicare și experimentare. Pornind de la o lectură interactivă, întrebând și căutând explicații, copiii vor descoperi noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor.

“Proiectul poate fi realizat ușor, necesitând doar câteva resurse materiale, iar copiii și cei care citesc, bibliotecari sau voluntari, învață împreună multe lucruri, distrându-se.” menționează Stefanie Thate, manager de proiect la Deutsche Telekom Stiftung.

Pentru informații:

Maria Gonța, manager proiect Ora să ȘTIM

tel.: 0 22 21 05 74; email: centrulnationalexcelenta@gmail.com

Informații suplimentare pot fi găsite online la www.telekom-stiftung.de/volunteer-readers și pe www.facebook.com/orasastim/ . Film de prezentare la https://youtu.be/W5_ocoWI9ek