Despre bibliotecă Comunicate de presa 25.03.2018. Post eveniment Vernisaj “Faust- după Diana Tudose”


Vineri, 25 mai, 2018 la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a avut loc deschiderea expoziției „Faust- după Diana Tudose”.

Într-o serie de opt lucrări, tânăra artistă plastică transpune în desen capodopera literaturii universale „Faust”, de J. W. Goethe.

Între orele 19 și 20, în sala de lectură a Bibliotecii Municipale s-au perindat peste 40 de persoane. Vizitatorii au fost diverși, de diferite vârste, tineri, adulți, oameni peste șaizeci de ani. Unii dintre ei au lecturat poemul, altora li s-a trezit interesul vizitând acestă expoziție.

Diana reușește să surprindă motive din universul mitologic al operei lui Goethe, începând cu ispitirea lui Faust de către Mefistofel preschimbat în câine, încheierea pactului faustic până la destrămarea acestuia și salvarea sufletului lui Faust.

”D- Cunoști pe Faust?

M- Pe doctorul?

D- Pe sluga mea.

Faust:

Două suflete-s în mine! Cum se zbat

Unul de lume strâns mă ține încleștat

Cu voluptate, celălalt puternic

Către cerești limanuri mă îndrumă”

Iar secretul salvării celui care hotărăște să-și vândă sufletul diavolului, întrucât această lume nu-l mai poate mulțumi, este dăruirea. Marele artist trebuie să dăruiască din cunoașterea sa lumii, găsind în aceasta motive de satisfacție.

„De ce ai ales Faust ca subiect al expoziției tale?”

„Am început prin a-l citi pe Henry Miller. Scriitorul american menționează cartea „Declinul Occidentului” a lui Oswald Spengler. Iar acesta spune că a scris această carte învățând tehnica de la Goethe și întrebarea „De ce” a lui Nietzsche. Acesta m-a ajutat să-l înțeleg mai bine pe Faust pentru a-l materializa în desen”.

„Care este înțelegerea ta proprie a comiterii unui „pact faustic”?”

„Eu nu am comis pact faustic. Într-o lucrare de-a mea, am reprezentat o femeie care are mâna dreaptă metamorfozată în pasăre, ceea ce simbolizează că se duce spre tărâmul de dincolo, dar în mâna stângă ține coloana vertebrală. După ce am realizat alte câteva lucrări, am revenit la această primă lucrare și am mai adăugat o femeie la desen. Dar refuz să mă gândesc la asta. Niciodată nu pictez lucruri hidoase, spre exemplu”.

Expoziția a fost curatoriată de Victoria Nagy Vajda, președintele Asociației ARBOR, care a achiziționat întreaga serie de lucrări „Faust- după Diana Tudose” pentru a o dona Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Victoria Nagy Vajda a fost un vizitator frecvent al Bibliotecii Municipale în timpul studenției și a donat expoziția cu condiția ca aceasta să fie expusă permanent.

„De ce ați ales să achiziționați seria de lucrări a Dianei Tudose?”

„I-am propus Dianei să facă o serie de lucrări din ceea ce citește. Am organizat inițial o expoziție la mine în apartament. Obișnuiesc să fac astfel de expoziții private. Dar am decis să o achiziționez pentru că înțeleg care este astăzi condiția artistului. Pentru a evita ca, după expoziție, desenele să ajungă înapoi în atelierul autorului, cum se întâmplă de obicei, am decis să o achiziționez și să o donez Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” pentru a-i asigura vizibilitatea”.

„Care este legătura dvs. cu Diana Tudose?”

„Ne cunoaștem cu Diana de un an. Am contactat un critic de artă care mi-a recomandat un artist”.

„Care este relația dvs. cu arta?”

„Admiratoare. Întotdeauna am fost sensibilă la artă. Arta ne trezește emoții și ne schimbă în interior. Și promotoare. În calitate de admiratoare, mă simt bine. În calitate de promotoare, îmi procură satisfacție”.

Publicul prezent la vernisaj a manifestat un interes viu față de desenele Dianei Tudose. În sală domnea o stare de curiozitate, cu toții simțeau că participă la ceva unic. Vizitatorii au fost intrigați de explicațiile oferite de autoare și organizatoare, pentru unii acestea constituind o motivație de a citi faimosul poem al lui Goethe.

„Este un vernisaj inedit ca formă, fără tribune și plăcinte. Nu s-au ținut cuvântări, dar autoarea și organizatoarea au lămurit vizitatorilor simbolistica cuprinsă în lucrări, pentru că Faust trebuie lămurit. Goethe este atât de cunoscut încât aproape că a devenit folclor. Și trebuie citit, mai ales de tineri. Pentru că în fiecare tânăr se duce o luptă între bine și rău, între lumină și întuneric. Trebuie să hrănim lumina și să evităm întunericul. Iar Faust este, în această privință, un punct de referință” Lidia Kulikovski

„Această expoziție mi-a produs impresii adânc spirituale. Reflectă destinul fiecăruia dintre noi. Am conștientizat două stări, Ridicarea și Coborârea, care cred că ne sunt caracteristice tuturor” Diana Bolocan

„Să salt, lăsați-mă!

Să sar, lăsați-mă!

Un dor m-a cuprins.

S-ajung în văzduhuri.

Un foc m-a încins”

În ceea ce privește tehnica sau alegerea anumitor culori, Diana Tudose a mărturisit: „Nu gândesc tehnica. Actul artistic este unul spontan, natural, asumat”.

Vă așteptăm la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” să vizitați expoziția „Faust- după Diana Tudose” pentru a vă apropia puțin de Geothe, cu eternele sale întrebări existențiale. Chișinăuienii, studenții, toți cei interesați de Faust au posibilitatea să cunoască opera exprimată artistic într-o serie de lucrări originale.

Elena Taragan, Studii și Cercetări, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”