Despre bibliotecă Comunicate de presa Lansarea volumului „Eugeniu Coșeriu: vocația universalității”, Editura „Știința”, 2021


Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Editura „Știința” vă invită la lansarea volumului „Eugeniu Coșeriu: vocația universalității”, Editura „Știința”, 2021. 448 p. (vol. 12 în colecția de carte Personalități notorii).

Lansarea va avea loc în data de 27 iulie 2021 (ziua în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea distinsului om de cultură de origine basarabeană), la ora 15.00. Evenimentul va avea loc în Sala cu coloane a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, însoțit de Expoziția „Centenar COȘERIU: CITATE FĂRĂ RAMĂ”.

Protagoniști ai evenimentului vor fi: acad. Mihai CIMPOI, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”; conf. univ., dr. hab. Maria ŞLEAHTIŢCHI, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”; conf. cercet., dr. Galaction VEREBCEANU, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”; prof. univ., dr. hab. Gheorghe POPA, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, autorul ediției. Moderator: Mircea V. CIOBANU, redactor-şef la Editura „Știința”.

Volumul e o lucrare de referinţă cu şi despre Coşeriu, constituind o selecţie de materiale semnate de mai mult de 50 de autori din România, Republica Moldova, Germania, Italia, Spania etc. Ediția a fost alcătuită de prof. Gheorghe Popa, care a scris și studiul introductiv, tabelul cronologic și selecția autorilor. De ce anume o carte a fost editată cu ocazia centenarului? Deoarece, așa cum considera Maestrul însuși, „nu există o cale mai potrivită de a cinsti un cercetător decât aceea de a i se dedica o contribuție într-un domeniu de cercetare căruia el însuși i-a consacrat o bună parte din puterea sa de muncă” (Limba română în fața Occidentului. Cluj-Napoca: Editura Dacia 1994, p. 11).

Eugeniu Coșeriu (n. 27 iulie 1921, Mihăileni, Râșcani, – 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania) este un lingvist cu renume mondial, fiind apreciat în mediul academic internațional ca întemeietor al Școlii de lingvistică din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen, Germania. A avut o prolifică activitate științifică și universitară, predând la mai multe instituții prestigioase din întreaga lume. A semnat peste 50 de volume științifice în limbile spaniolă, italiană, franceză, germană etc., în domeniul lingvisticii generale, filosofiei limbajului și filosofiei culturii. Este doctor honoris causa a cca 50 de universități de pe întreg mapamondul.

Lingvistul a revenit de mai multe ori în Republica Moldova și România, luând  atitudine față de situația limbii române. Poziția sa civică a rămas în istorie, datorită mai multor luări de cuvânt în public. Dintre ele menționăm doar una: „Politicienii ar trebui să cunoască bine cultura românească, să și-o însușească și în mod critic, ca să știe ce anume apără, cum apără și de ce trebuie să apere. Să aibă un jurământ de fidelitate față de această cultură”.

Adresa bibliotecii: Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 148, tel.: +373 22 22 33 60 www.hasdeu.md, https://www.facebook.com/BMHasdeu