Despre bibliotecă Comunicate de presa 06.03.2018 Lansarea programului de lectură Chişinăul Citeşte (ediţia a xv-a)


 

INFORMAȚIE DE PRESĂ

 

LANSAREA PROGRAMULUI DE LECTURĂ CHIŞINĂUL CITEŞTE (EDIŢIA A XV-A)

 

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Vă invită să participați la evenimentul de lansare a Programului de lectură Chişinăul citeşte, ediţia a XV-a, care va avea loc marți, 6 martie 2018, ora 11.00, în incinta Filialei „Onisifor Ghibu” (str. N. Iorga, 21A).

 

Programul își propune constituirea unei comunități de cititori‚ prin promovarea valorilor literare și artistice autohtone și educarea culturii lecturii pentru chișinăuieni.

Evenimentul include transmiterea estafetei de la scriitorii ediției precedente spre autorii propuși pentru ediția a XV-a.  În acest an chișinăuienii vor avea posibilitatea să citească, să se întâlnească , să discute cu autorii următoarelor cărți:

Cenușă rece, autor Mihaela Perciun (pentru adulţi);

Universuri paralele, autor Marcel Gherman (pentru adolescenţi);

În ospeție la ursulețul Marmi, autori Mircea Grecu, Jana Grecu (pentru copii).

 

La eveniment vor fi prezenți: Gabriela Firea, Primar General al Municipiului București, Silvia Radu, Primar General Interimar al Municipiului Chișinău, dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” autorii cărților din edițiile anterioare ale Programului, critici literari, scriitori, editori şi bibliotecari, care vor comunica aspecte referitoare la cărţile incluse în program, vor provoca la lectură, vor răspunde la întrebări.

Pentru detalii şi pentru confirmarea/infirmarea participării, Vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail bmactivitati@gmail.com sau la nr. tel.: 0 22 22 11 86 sau la calea: www.hasdeu.md, https://www.facebook.com/BMBpHasdeu/

 

Prozatoarea Mihaela Perciun este o scriitoare tenace și prolifică, scoate în vileag întâmplări și fapte dintre cele mai banale, brute, nefiltrate, despuiate, fără a cruța urechea „fină” a cuiva. Volumul Cenușă rece este constituit din trei părți: Cenuşă rece, Degetele şi Străinii, care fac „ca romanul cu aceleași personaje și un fir epic comun să fie  transformat într-un scurtmetraj, fiindcă este extrem de cinematografic scris și are toate calitățile pentru a atrage”.

Marcel Gherman este prozator, eseist, critic de film, muzician. Cartea Universuri paralele este alcătuită din câteva proze ce se înscriu în genurile science-fiction (științifico-fantastic) şi fantasy. Multivers (totalitatea spațiului, a timpului și a energiei… ) este o ficţiune care conţine toate genurile de proză. Aceste proze îmbină tehnici narative bazate pe cele mai noi tendinţe din literatură cu imaginarul filmelor, graficii şi jocurilor de computer SF.

Mircea Grecu psiholog, scriitor, activist civic, implicat în diverse proiecte sociale, orientate spre copiii de vârstă preșcolară și școlară mică. Cartea În ospeție la ursulețul Marmi include cinci povești terapeutice, care are scopul de a schimba un anumit comportament al copilului - prevenirea dependenţei de jocurile pe calculator, cultivarea simțului măsurii, prevenirea apariţiei sentimentului de frică, corectarea comportamentului agresiv. La apariția cărții a contribuit Jana Grecu, doctor, conferențiar universitar la UPS „Ion Creangă”, autor a mai multor cărți pentru copii.