Despre bibliotecă Comunicate de presa Dublu eveniment


Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” vă invită, în data de 12 iulie 2021, luni, ora 15.00, la Biblioteca Centrală (sala cu coloane), la un dublu eveniment cultural. Lansarea cărţii doctorului în filologie și conferențiar universitar Victoria Fonari, „Moldova – o constelaţie din petalele universului: traducere în 6 limbi europene (Ed. CE USM) şi la Inaugurarea expoziţiei de fotografii „Ineditul Chişinău”, realizată de artistul și jurnalistul Andrei Viziru.

Victoria Fonari este cunoscută în mediul chișinăuian ca scriitoare și moderatoare a Cenaclului „Magia cuvântului” de la Biblioteca Centrală, filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Este „poetă cu experiență, autoare a unor eseuri extrem de percutante despre poezie, traducătoare, cadru universitar și doctor în filologie. Participantă la multe „întâmplări” literare europene, Victoria Fonari este, în primul rând, o conștiință lirică implicată. Poezia sa e concentrată în câteva blocuri semnificative, în câteva câmpuri semantice, generând teme, subteme și motive literare ale poeților autentici din toată lumea” (prof. dr. Lucian Strochi).

Mai este apreciată în mediul universitar ca autoare a mai multor cărți în domeniul criticii literaturii române și universale, literaturii comparate: „Hermeneutică literară” (Chișinău, 2007), „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (Chișinău: CE USM, 2003), „Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu” (Chișinău, 2013), „Literatura comparată” (Chișinău: CE USM, 2018). De asemenea, este autoare a peste 50 de articole apărute în presa din România, Italia, Rusia, Ucraina și altor studii colective. Este membru al Asociației Române de Studii Semiotice, Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A editat opt volume de poezii și trei cărți pentru copii.

Cartea lansată își propune să valorifice importanța traducerii și să promoveze cunoașterea limbilor europene. Autorii traducerilor provin din țările Republica Moldova, România, Elveția, Spania, SUA, Marea Britanie, fiind selectați laureații unui concurs. Cartea a fost apreciată cu Diploma de excelență a Salonului Evroinvent Book Salon, Iași, România (22 mai 2021).

Expoziția de fotografii „Ineditul Chişinău” cuprinde creațiile excepționale ale artistului Andrei Viziru, care exemplifică și captează starea, gândurile, sentimentele sale despre Chișinău.

Andrei Viziru este artist fotograf, publicist, redactor-prezentator la Radio Moldova. A realizat şi a prezentat emisiunile de cultură „În lumea artelor”, „Microfonul vesel”, „Portrete literare”, „Satele Moldovei mele”, Compania Publică Teleradio-Moldova. A organizat peste 15 expoziții de fotografii personale, la nivel local, național și internațional. Cinci dintre expozițiile de fotografii ale artistului Andrei Viziru au fost expuse la Biblioteca Centrală, filială a Bibliotecii Municipale. Totodată, artistul este autor a șase cărți colective și semnează cărțile „Autografe pe cer şi suflet” (Editura Augusta, Timişoara, România, 2002), „Cei şapte ani de acasă sau cele şapte miracole ale copilăriei” (Chişinău, Tipografia Centrală, 2004).

„Andrei Viziru ne demonstrează, prin lucrările sale fotografice, că este un om emotiv, care cu un suflet artistic deosebit de sensibil și vede îndată frumosul în natură şi în locurile istorice din ţară şi reuşeşte să-l prindă în obiectiv”, conchide criticul de artă Eleonora Sâtnic.

Vă așteptăm la eveniment! Pentru detalii, puteți accesa pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/events/622611412056874/?ref=newsfeed