Despre bibliotecă Comunicate de presa 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu”


Comunicat de presă

Vă invităm să marcăm împreună sărbătorirea a 90 de ani de la nașterea îndrăgitului scriitor Vladimir Beșleagă. Evenimentul poartă genericul 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu”!, fiind organizat de Biblioteca „Onisifor Ghibu” și aflându-se sub auspiciile Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău și, desigur, a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și va avea loc pe parcursul lunii iulie 2021.

Programul amplu dedicat aniversării scriitorului și omului Vladimir Beșleagă va demara cu un eveniment-lansare a celor 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu, ce are genericul Scriitorul nonagenar Vladimir Beșleagă și va fi organizat joi, în data de 1.07.2021, ora 10.30.

Marți, în data de 6.07.2021 va avea loc o lectură din opera scriitorului – Citim Vladimir Beșleagă. Fragmente din Jurnal de poet, prezentată de actorii Teatrului Laborator Arta și gândul.

Un alt eveniment din cadrul celor 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu” este masa-rotundă Vladimir Beșleagă – la vârsta argintului, organizată miercuri, în data de 28.07.2021 și la care participă – Mihaela Perciun, prozatoare și traducătoare; Călina Trifan, poetă; Nicolae Popa, poet, prozator; moderator – Vitalie Răileanu, critic și istoric literar.

Un important eveniment dedicat aniversării scriitorului Vladimir Beșleagă este conferința internațională Vladimir Beșleagă – zbor în adeziune cu timpul prezent, ce va avea loc în data de 23.07.2021, ora 11.00. Conferențiari sunt: Ana Bantoș, dr. hab., critic și istoric literar, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova; Anatol Moraru, dr., conf. univ., scriitor, critic literar, Lucian Vasiliu, poet, prozator, publicist (România).

În programul celor 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu” este inclusă și tradiționala rubrică a Bibliotecii – Dialogul de joi, ce va avea loc în zilele de 8, 15, 22 și 29 iulie, unde participă Arcadie Suceveanu, poet, eseist, traducător și ziarist; Nicolae Popa, poet și prozator; Mircea V. Ciobanu, scriitor, critic literar, editor; Mihaela Perciun, prozatoare, traducătoare; Irina Nechit, poetă, dramaturg și ziaristă; Lucia Țurcanu, dr., conf. univ., critică literară; Maria Șleahtițchi, dr., conf. univ., poetă, eseistă, critică literară; Calina Trifan, poetă; comunicând despre opera scriitorului Vladimir Beșleagă.

Vor mai fi organizate:

  • Expoziție permanentă de carte Vladimir Beșleagă la 90 de ani (1.07.2021, joi, ora 12.00).
  • Vernisaj de fotografii inedite cu maestrul Vladimir Beșleagă (din arhiva fotografului – Nicolae Răileanu). (2.07.2021, vineri, ora 11.00)
  • Secvențe radiofonice – Vladimir Beșleagă, monologând despre carte, cititor și timpul în care trăim (din Arhiva Radioului Național, zilnic, ora 12.00, 10-15 min).
  • Fragmente din emisiunile culturale TV, cu participarea scriitorului Vladimir Beșleagă (10-15 min). (2.07.2021, vineri, ora 12.00)
  • Confesiunile scriitorului Vladimir Beșleagă, adresate cititorilor Bibliotecii, film din colecția Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. (2, 6, 7, 8 iulie 2021)
  • Caietele inedite ale scriitorului Vladimir Beșleagă, prezintă Vladimir Beșleagă. (26.07.2021, luni, ora 11.00)
  • Întrevederi, discuții cu cititorii Bibliotecii „Onisifor Ghibu” (despre bogata operă a maestrului Vladimir Beșleagă) (zilnic).

Vă așteptăm cu drag să descoperiți literatura națională prin prisma scrierilor lui Vladimir Beșleagă și să veniți la evenimentele din cadrul celor 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu”! În anexă găsiți agenda completă a evenimentelor.

„Vladimir Beșleagă este un tragic maratonist al literelor noastre, care tot aleargă de câteva decenii bune, dar nu spre a vesti Victoria în cetate, ci pentru a da alarma! De la „Zbor frânt” la „Cumplite vremi”, fără a uita de „Viața și moartea nefericitului Filimon” (una din puținele opere de sertar ale literaturii române în Basarabia!), Domnia Sa nu și-a scos niciodată zalele de luptător, și nici nu s-a încununat, cu atâția alții, cu laurii crescuți în serele politicii naționale. Dacă nu aș ști că orice comparație șchioapătă, l-aș numi „un Socrate la scară locală”; frică însă mi-i că se vor găsi deîndată unii să întindă cupa cu otravă. D’aia și nu-l compar cu nimeni – Vladimir Beșleagă este el însuși o unitate de măsură”, a concluzionat poetul, prozatorul și criticul literar Emilian-Galaicu Păun despre scriitorul mult-îndrăgit al țării noastre.