Volum omagial cu titlul Risipă și măsură. Nicolae Mătcaș


Dragul nostru dascăl Nicolae Mătcaș, al fiecăruia în parte și al tuturor,
Ca să ne putem bucura ÎMPREUNĂ de și cu și la și lângă și pentru anii pe care i-ați adunat – opt decenii!, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” adaugă zilele acestea pe unul din rafturile ei o CARTE dedicată muncii Dvs., alcătuită din cele mai valoroase articole- mărturii ale luptei pentru identitatea națională românească, semnate de Dvs., dar și un fascicul de articole omagiale. La acestea se adaugă cea mai completă BIBLIOGRAFIE a lucrărilor ce vă poartă semnătura, pe care am putut s-o facem. Cartea este însoțită de un CD cu vocea și chipul dragă nouă, rămase înregistrate în arhiva radioteleviziunii naționale. Este unicul lucru pe care îl putem face pentru Omul care sunteți, ca o foarte neînsemnată răsplată. Pentru tot ce ați făcut ca să salvăm LIMBA ROMÂNĂ din Basarabia.
Știind că prețuiți dicționarele, ne-am zis să ne înarmăm cu unul dintre ele. Zilele aceste a apărut o frumoasă ediție a “Dicționarului limbii române” al lui August Scriban (1939). Ca să încropim mai ușor un cuvânt de felicitare cu acest minunat prilej (desi dramatizat de pandemie, totuși luminat de soare și plin de aerul primăverii), ne-am oprit la articolul cu titlul OM din acest dicționar și am constat, cu uimire, că vi se potrivesc mai toate calificativele lui: Om bun, Om mare, Om de bine, Om de stat (și Om de cultură, Om politic – n.n.), Om de litere, Om de știință, Om de legi, Om de arme (grăitoare, cum ar spune Galaicu-Păun), Om de (mai degrabă: pentru) lume, (de la un timp) Om de casă (cum suntem, mai nou, cu toții, în grele vremi pandemice), (de fapt, mai corect) Om al casei și al familiei, fiind totodată, cum a fost dintotdeauna, Om al scrisului, Om al lecturii, Om al cuvântului, Om de cuvânt, (niciodată) om al banului; într-un cuvânt – Om de omenie, Om cu literă mare și un Adevărat Om.
La mulți ani, prin Cuvântul care a fost (la) ÎNCEPUT, distins și prețuit dascăl!
Prezentul volum omagial cu titlul Risipă și măsură. Nicolae Mătcaș / Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. - Chișinău, 2020. - 320 p.) este contribuția echipei bibliotecii, sub coordonarea Elenei Ungureanu, doctor în filologie care se alătură acestui și altor mesaje de felicitare: Mariana Harjevschi, Lidia Kulikovski, Valeriu Herța, Vlad Pohilă, Elena Ungureanu, Maria Cudlenco, Claudia Tricolici, Ion Vârlan etc.), la care sunt chemați să se alăture: Alina Chiriac-Ivașcu, Vlad Pâslaru, Nicolae Dabija, Alexandru Bantoș, Ion Ciocanu, Valentina Butnaru, Constantin Șchiopu, Ana Bantoș, Ion Condrea, Zinaida Condrea, Rodica Gavriliță, Sergiu Onofrei, Aliona Zgardan-Crudu, Elena Zgârcibabă-Bogdan, Marcela Vâlcu-Șchiopu, Ludmila Armașu-Canțâr, Maria Hadârcă, Nadejda Sobol-Pruteanu, Ion Bărbuță, Veronica Bâtcă, Elena şi Ion Gancea.