Săptămâna Creativității și Inovației 2021, ediția a 7-a


Săptămâna Creativității și Inovației 2021, ediția a VII-a

Concept-program

Săptămâna Creativității și Inovației (în continuare SCI) 2020 a fost prima Campanie on-line a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Ne-am descurcat foarte bine, punând creativitatea drept flamură, iar rezultatele – contribuții inovative.

Una dintre provocările SCI 2020 – „Mapa cu idei” – se referea la modul în care bibliotecile vor reveni la normal, modul în care vor revigora biblioteca după pandemie. Bibliotecarii  au oferit idei care demonstrau că distanțarea socială nu înseamnă distanțare de viitor, de gândurile noastre despre biblioteci moderne, adaptabile, vizionare, capabile să facă față și în vremuri neprielnice.

SCI 2021 ne-a găsit din nou în pandemie și în „Stare de urgență”. Dar nu întrerupem firul, nu stingem flacăra creativității.

PERIOADA - a șaptea ediție se va desfășura în perioada 15-21 aprilie 2021.

TEMATICA dominantă și sloganul vor fi Pentru, cu și despre utilizator.

SCOPUL SCI 2021: Crearea instrumentelor noi, digitale și simularea activității de relaționare și fidelizare  prin implicarea utilizatorilor în activitățile bibliotecilor, apropiindu-i de bibliotecă.

 

12 APRILIE

10.00

Atelier „Elaborarea unui post-card” pentru cei care nu au competențele necesare: Svetlana Gumeni, Doina Vicol (Biblioteca „Adam Mickiewicz”)

https://bit.ly/323IUry

 

Meeting ID: 837 8882 3887

Passcode: 744990

Fără transmitere pe FB

13 APRILIE

10.00

Atelier Elaborarea conținutului unei reviste digitale (Maria Pilchin, Corina Rezneac)

https://bit.ly/3uB7bS3

 

Meeting ID: 892 6085 5399

Passcode: 679587

 

Fără transmitere pe FB

14 APRILIE

10.00

Atelier Crearea unei reviste în aplicația Canva (Tatiana Clopot, Campusul competențelor)

 

https://bit.ly/2PKXvpo

 

Meeting ID: 818 3503 6836

Passcode: 295086

 

Fără transmitere pe FB

12.00

Atelier de inițiere (Angela Bors, Liliana Juc)

https://bit.ly/3dRUOu3

 

Meeting ID: 886 6339 4949

Passcode: 598325

Fără transmitere pe FB

15 APRILIE

9.00

Lansarea Săptămânii Creativității și Inovației 2021 (video, dr. Mariana Harjevschi, director general  al BM; dr. Lidia Kulikovski, director adjunct)

 

10.00

HAPEs. Lansarea Repozitoriului BM „B.P. Hasdeu”, video-pictochart (dr. hab. Nelly Țurcan, șef Campusul competențelor, Ludmila Pânzari, director adjunct)

https://bit.ly/322HkpL

Meeting ID: 890 7751 3414

Passcode: 719578

 

Transmitere pe FB

10.15

Atelier „Cercetare de marketing”, Maria Pilchin, Secția studii și cercetări

 

Provocarea nr. 1 (Ziua întâi și a două) – Festivalul postcard-urilor

Facilitatori : Svetlana Gumeni, Doina Vicol (Biblioteca „Adam Mickiewicz”)

Participă: utilizatori copii, adolescenți, tineri, adulți, bibliotecari.

Utilizatorii vor obține abilități de elaborare a postcard-urilor pentru Ziua Bibliotecarilor sau a Sărbătorilor Pascale, pentru prieteni, părinți, bunici. Festivalul se va desfășura pe tot parcursul SCI.

 

Va exista un singur criteriu de evaluare: numărul de comentarii al utilizatorilor bibliotecii la postcard-urile elaborate. Această metodă deleagă utilizatorilor responsabilitatea promovării produselor proprii. Fiecare dintre ei va îndemna prietenii, rudele și utilizatorii bibliotecii care n-au participat la Festival la susținere, lărgind, astfel, considerabil audiența și vizibilitatea bibliotecii.

 

17 APRILIE

10.00

Dezbaterea Lectura între modern și atemporal, Elena Taragan, Secția studii și cercetări

Fără transmitere pe FB

19 APRILIE

10.00

Laboratorul unei monografii bibliografice, Claudia Tricolici, Secția studii și cercetări; Lidia Kulikovski, director adjunct

Video-pictochart

11.00 

Atelier creativ de poezie Scris la cerere, Dumitru Crudu, Secția studii și cercetări

Dumitru Crudu colectează cuvinte, idei etc. propuse de participanți, alcătuiește instantaneu o poezie, pe care o citește. După acest exercițiu, utilizatorii vor scrie/alcătui poezii care vor fi incluse într-o publicație  electronică.

 

Îndemnăm, încurajăm cititorii să participe la atelierul de scriere creativă facilitat expertul Dumitru Crudu.

https://bit.ly/3uLhJ17

Meeting ID: 881 9852 9185

Passcode: 863114

 

 

Fără transmitere pe FB

14.00

Lecție publică Biblioteca digitală. O introducere (dr. hab. Elena Ungureanu, Secția studii și cercetări)

https://bit.ly/3my8m1Q

 

Meeting ID: 833 0908 1141

Passcode: 816583

 

Cu transmitere pe FB

 

Provocarea nr. 2 (Ziua a treia și a patra) – Revista bibliotecii

 

Facilitatori:  Maria Pilchin, Secția studii și cercetări, Corina Rezneac, Secția promovare și comunicare

Grup-țintă – utilizatori și bibliotecari.

Bibliotecarii vor elabora o revistă a bibliotecii (pentru utilizatori și comunitate), folosind aplicația Canva, vor pune în discuție conținutul revistei, iar utilizatorii își vor aduce propriile contribuții, fiind incluși și în colegiul de redacție.

Secțiile BM – Tehnologia informației, Comunicare și promovare, Studii și cercetări, Campusul competențelor, Activitate editorială, Memoria Chișinăului”, Managementul resurselor umane, Dezvoltare servicii, Monitorizare şi evaluare, vor elabora Revista lor, cu conținut metodologic pentru bibliotecari.

 

Evaluarea se va baza pe același criteriu: numărul de comentarii al utilizatorilor la Revista bibliotecii Dvs. Delegăm utilizatorilor responsabilitatea  de a evalua produsul bibliotecii și de a-l promova (distribui).

 

La rezultatele obținute de la utilizatori se vor adăuga concluziile (pozitive, empatice) a Comisiei de specialitate (Ivan Pilchin, Genoveva Scobioală (Secția activitate editorială); Corina Rezneac, (Secția promovare și comunicare); Elena Ungureanu, Maria Pilchin (Secția studii și cercetări).

 

21 APRILIE

10.00

Lansarea noului site al BM „B.P. Hasdeu” (dr. Mariana Harjevschi, director general, Ludmila Pânzari, director adjunct) 

Video separat

 

Provocarea nr. 3 (Ziua a cincea) – Povești cu utilizatori

Facilitatori: Angela Bors (Biblioteca „Ițic Mangher”), Liliana Juc (Biblioteca „Târgoviște”)

Grup-țintă: bibliotecari, utilizatori

Bibliotecarii vor povesti întâmplări haioase (video sau text, poveste digitală sau în expresie grafică, în benzi desenate), experiențe umoristice cu utilizatorii din bibliotecile lor.

Provocarea nr.3  se va evalua după mai multe criterii: comentarii, vizualizări, distribuiri și impact pe rețele sociale.

 

 

23 APRILIE, DE ZIUA BIBLIOTECARULUI

10:00

Evenimentul de bilanț SCI 2021

https://bit.ly/3d7gtiJ

 

Meeting ID: 869 7733 5993

Passcode: 050014

 

Cu transmitere pe FB

Gradul de dificultate SCI 2021 – mediu. Solicită  competențe pe care deja le aveți. Pentru refresh sau a forma abilități necesare, atelierele pre-campanie vor fi susținute coroborativ de secțiile: Promovare și comunicare, Studii și cercetări, Campusul competențelor, Activitate editorială.

Secțiile Studii și cercetări, Dezvoltare servicii și Impact vor asigura monitorizarea desfășurării SCI și vor elabora o revistă în aplicația Canva   cu titlul „Săptămâna Creativității și Inovației BM 2021” prin care vom promova rezultatele obținute – creativitatea și inventivitatea bibliotecarilor noștri, totodată, evidențiind participarea BM „B.P. Hasdeu” la Săptămâna Mondială a Creativității și Inovației.