LIDIA KULIKOVSKI sau CUM ARATĂ TINEREȚEA la 70 DE ANI

10.03.21 08:00

 

 

 

Fiecare dintre noi a întâlnit pe traseul vieții sale cel puțin o persoană, care i-a marcat existența pentru totdeauna. Trebuie să recunoaștem că nu oricui îi este dat să se manifeste în așa mod, încât să lase urme adânci în destinul unui sau mai multor oameni. Noi, bibliotecarii și întreaga Echipă HASDEU avem onoarea și privilegiul să cunoaștem o asemenea personalitate. Este doamna dr. Lidia Kulikovski, cea care odată cu angajarea și implicarea sa în reorganizarea și dezvoltarea activității sistemului biblioteconomic, a ocupat poziția de lider în promovarea inovațiilor și cercetării, evoluând ca un adevărat creator și promotor de valori profesionale.

 

Fiind la un popas aniversar și privind în retrospectivă calea parcursă în ascensiunea spre Everestul Perfecțiunii, distinsa doamnă Lidia Kulikovski a înaintat cu pași siguri pe tărâmul serviciului biblioteconomic, aducându-l la condiția de Terra Nova, or, a perseverat mereu în calitatea sa esențială de generator de idei și luptător temerar pentru schimbarea la față a bibliotecii, recurgând la cele mai noi și progresiste instrumente și modalități de abordare. A făcut-o cu mult curaj, spărgând tipare și prejudecăți, luptând cu inerția și pesimismul multora. Și a reușit, căci altfel nu se putea, or, Lidia Kulikovski este Omul care vine din lumina cărții, apelând în orice situație la dezvăluirea secretelor profesionale cuprinse în filele purtătoare de adevăr.

 

În istoria sa modernă, începând cu anii de renaștere națională, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a devenit un model de instituție ce promovează altfel cartea și lectura, care unește în jurul său oameni de cultură, scriitori, editori, cercetători, simpli cititori de la vârsta fragedei copilării și oameni cu argint la tâmple...oameni dornici să o salute, să-i exprime recunoștință pentru tot ce a făcut și face în continuare pentru faptul că biblioteca a devenit locul de întâlnire a tuturor.

 

Este omul care ne-a crescut pe noi, cei care o urmăm cu încredere. Pentru că avem în față un Înaintemergător, o personalitate marcantă, care a devenit, incontestabil The Best în biblioteconomie, construindu-și cu dăruire și perseverență, treaptă cu treaptă, o carieră de invidiat.

 

Trăim un timp când uneori ni se pare că eforturile sunt prea mari, că am obosit, că ar fi rostul pentru a lua o pauză... e omenește să simți asta, dar...nu. Nu avem voie. Nu lăsăm aripile în jos pentru că o avem pe EA, pe întruchiparea tinereții fără astâmpăr, doamna care a reinventat biblioteca și a adus-o la recunoaștere internațională ca instituție cu un destin legendar, Biblioteca-Mamă a 28 de filiale răspândite în toate sectoarele și suburbiile capitalei, care oferă acces liber şi echitabil la informaţie, educaţie, idei, opinii, lecturi; încurajează, susţine interesul şi libertatea de a cunoaşte; asigură şi dezvoltă servicii moderne şi necesare dezvoltării chişinăuienilor. Și ca toate acestea să funcționeze la cotele cele mai importante ale valorii doamna Lidia Kulikovski și-a depus toate cunoștințele, experiența și abilitățile de manager, profesor, formator, promotor, altfel spus...Ambasador al inovației și schimbării în bibliotecă.

 

Să ne fiți alături mult înainte, distinsă Doamnă a Cărții și să ne trăiți mulți ani, Excelență!

 

Mesaje online de felicitare din partea personalităților marcante și prietenilor doamnei Lidia Kulikovski:
https://youtu.be/Hn2dZcI2Q8I  

 

Reportaj TV Moldova 1 http://trm.md/ro/cultura/lidia-kulikovski-om-al-cartii-si-ziditor-de-biblioteci