Lansare de carte „Cântări de la străbuni”

18.12.20 16:00
Filială: Biblioteca Centrală
Locația: Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt,148

 

Direcția Cultură a Municipiului Chișinău în colaborare cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează vineri, 18 decembrie, ora 16:00, lansarea cărții CÂNTĂRI DE LA STRĂBUNI, autor Andrei Tamazlâcaru. 

Lucrarea a apărut cu suportul Primăriei Municipiului Chișinău, a Direcției Cultură a Municipiului Chișinău și sub egida Uniunii Muzicienilor din Moldova, sectorul Folclor.

Cartea inserează peste 400 de file de folclor autentic, cântece și elemente de dans culese în cadrul expedițiilor folclorice, efectuate în diverse localități din țară și de peste hotare, în perioada anilor 1973-2013, de către membrii Ansamblului etnofolcloric TĂLĂNCUȚA, condus de etnomuzicologul, dirijorul de cor, folcloristul Andrei Tamazlâcaru, care în anul 1980 a reunit în jurul său tineri artiști talentați, dăruiți creației populare, astfel formând minunatul ansamblu etnofolcloric ce ne-a dus faima în întreaga lume.

Ulterior, acest tezaur nestemat, piesele originale și dansurile folclorice au constituit parte considerabilă a repertoriului de aur al ansamblului etnofolcloric condus de maestrul Andrei Tamazlâcaru. În anul 1989, ansamblului i-a fost conferit titlul onorific de Colectiv Artistic Emerit din Moldova.

Cum a menționat scriitorul Iulian Filip, „Un mare noroc pentru poligonul nostru basarabean ceea ce s-a întâmplat în jurul lui Andrei Tamazlâcaru, care în baza TĂLĂNCUȚEI a creat un laborator teoretico-practic de toată frumusețea și care pune preț pe cântecul și costumul autentic. „Costumul tradițional avantajează prezența scenică a unui artist, folclorul e graiul și oglinda neamului în care ne regăsim trăirile”, susține maestrul Tamazlâcaru, laureatul mai multor premii naţionale şi internaţionale: Premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române (1993), Premiul „Inima de Aur” pentru întreaga activitate de valorificare şi promovare a folclorului românesc (2008), Premiul Ministerului Culturii „Isidor Burdin” pentru contribuţie în domeniul patrimoniului cultural (2013).

Grigore Vieru spunea: „Numai neastâmpărul trudnic smintit al lui Andrei Tamazlâcaru a putut scoate minuni dintr-o TĂLĂNCUŢĂ, dintr-o mână de oameni. Cine a văzut și a ascultat Osoiencele sale, crede în minunea nepieritoare a folclorului nostru cel autentic”.

Andrei Tamazlâcaru a editat de-a lungul vieții mai multe publicații: „Trandafir bătut la poartă”, „Tăpușele-tăpușele”, „Răsărit-a, semănat-a”, „Cântece populare pascale”, „Lui-lui-lui…”, „Spicuța”, „Domnul e lumina”, „Probleme actuale ale Operei”, „Pe drumuțul dorului”, „Aprindeți luminile”, „Vin’, bădiță, vin’ diseară” ș.a.

Evenimentul de lansare a cărții CÂNTĂRI DE LA STRĂBUNI va avea loc în Sala cu coloane a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, cu respectarea normelor anti-Covid.

La eveniment va fi prezent un număr limitat de participanți, care vor purta în mod obligatoriu mască și vor păstra distanța socială, după cum prevede regimul impus de criza pandemică.

 

Urmăriține live http://hasdeu.md/biblioteca-ta-biblioteca-live-18/

 

Telefon de contact: 022 22 50 06