In memoriam Ioan Mânăscurtă


Echipa Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” aduce sincere condolenaţe  familiei şi celor apropiaţi ai scriitorului Ioan Mânăscurtă, care ieri, 27 martie 2021 a plecat la cele veşnice.

Scriitorul a fost mult îndrăgit în spaţiul cultural al Bibliotecii, participând la multiple lansări de carte, prezentări de carte, întâlniri cu cititorii etc. În ultimul timp întrunirile cu cititorii se programaseră să fie mai frecvente, pentru că cel mai recent roman  al autorului, „Citirea a doua (nu ultima)”, a fost ales în programul de lectură „Chişinăul citeşte!” din acest an, un program al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Iar romanul „Artefact”, a fost promovat în cadrul concursului „Bătălia cărților”. Întâlnirile, discuțiile cu Ioan Mânăscurtă la BM „B.P. Hasdeu va fi un mare gol.

Scriitorul Ioan Mânăscurtă s-a născut în satul Popoeştii de Sus, raionul Drochia, în data de 28 aprilie 1853. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Litere, Secţia Ziaristică. A debutat cu volumul „Noi şi gândurile noastre” (1979). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova din anul 1981. Alte cărţi semnate de Ioan Mânăscurtă sunt: „Lecţia de suflet”, publicistică, „Cartea moldovenească”, 1979; „Bărbaţii universului”, proză, Chişinău, 1980; „Artfact, roman pentru copii şi adolescenţi”, Editura „Literatura artistică”, Chişinău, 1989, 2004, 2010; „Mâine, când ne vom întâlni pe Pământ”, proză, eseistică, Editura „Literatura artistică”, Chişinău, 1989; „Tăierea capului”, proză, Chişinău, 1995; „Marea vânătoare”, proză, Editura Princeps, Chişinău, 2004; „Înnodarea lui ceva cu altceva”, Editura „Princeps”, Chişinău, 2006; „Desluşirea semnelor”, eseu, editura „Princeps”, Chişinău, 2016; „Despre fiare şi oameni”, proză, Editura „Princeps”, Chişinău 2019; „Citirea a doua”, Editura „Princeps”, Chişinău, 2020.

A activat la revista „Tinerimea Moldovei” şi „Femeia Moldovei”. Ulterior, este redactor-şef la Colegiul de traduceri al Uniunii Scriitorilor, în 1992 a deţinut postul de director al Editurii Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 2003 publică, în colaborare cu Sergiu Puică, dicţionarele ilustrate bilingve: „Primul meu dicţionar” (român-francez, român-rus, român-ucrainean, român-englez, român-găgăuz, român-bulgar).  A scris în revistele „Moldova”, „Chipăruş”, „Patria tânără” etc. Actualmente este preşedinte al Asociaţiei Culturale Editoriale „Princeps”.  

A tins să se adapteze la stilul literar postmodern, rămânând fidel subiectelor care l-au preocupat ca scriitor. Ultimul său roman este caracterizat de criticii literari ca fiind alcătuit din mai multe eseuri, unde dezbate concepte şi idei din punct de vedere filosofic. Unele dintre prozele sale ştiinţifico-fantastice au fost traduse şi publicate în alte limbi.

Să îi citim opera  şi să perpetuăm numele celui care a fost scriitorul Ioan Mânăscurtă!