27 august - Ziua Independenței Republicii Moldova


 

27 august 2020  –  Ziua Independenței Republicii Moldova la BM B.P. HASDEU

 

Ziua de 27 august are o dublă semnificație în istoria recentă a meleagului nostru – în 1989 s-a desfășurat Marea Adunare Națională de la Chișinău, iar  în 1991, Parlamentul Republicii  Moldova  a adoptat  Declarația de Independență.

Cu această ocazie, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” oranizează o serie de activități dedicate celei de-a 29-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

 Evenimentele se vor desfășura online la data de 27 august 2020.

Biblioteca Centrală, ora 10:00  ̶  Simpozion științific: Ziua Independenței, Ziua Demnității, cu subiectele:

  • Independența Republicii Moldova, prezentat de generalul în retragere Ion Costaș, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova, ex-ministru de Interne, ex-ministru al Apărării.
  •  Evoluția independenței de la declarație și până în prezent, despre războiul pentru integritatea Republicii Moldova, volum apărut în limbile română, rusă și engleză; prezentat de prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu;
  • Problemele și succesele în cadrul constituirii statului Republica Moldova, prezentat de prof. univ. Alexei Crețu, București;

ora 13:00 – prezentarea cărții La cumpăna dintre milenii, autor, regretata Nadejda Brânzan, deputat în primul Parlament democratic al Republicii Moldova, semnatară a Declarației de Independență. Volumul este o culegere de documente și articole publicate de autoare pe parcursul anilor și prezintă un interes național aparte. Evenimentul este moderat de Alexandru Moraru, istoric, arhivist, șef serviciu la Biblioteca Centrală.

* disponibil pe canalul de Youtube al Bibliotecii Centrale

Biblioteca „Ștefan cel Mare”, ora 11:00 – discuții cu genericul „Oameni cu demnitate vorbesc despre independență”. Opiniile vor fi expuse de la prima sursă a Membrilor Asociaţiei „Parlamentul 90”, ex-deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de Independență: dr. Pintilie Pîrvan, dr. hab. Dumitru Nicolae Todoroi, Alecu Reniță, ziarist, ecolog, om politic; dr. hab. Alexandru Arseni, Valentin Dolganiuc, analist politic; Simion Ropot, redactor-șef „Monitorul oficial”, Iurie Țap, om politic, deputat în trei legislaturi, Adrian Cojocaru, profesor de istorie.

Biblioteca „Ovidius”, ora 12:00 – dialog cu genericul: Spiritul Independenței prin prisma trăirilor artiștilor plastici: Victor Cobzac și Tudor Botin. Interviu realizat de Natalia Pîntea, bibliotecar, Filiala „Ovidius”

*disponibil pe canalul de Youtube și pagina de Facebook a  Bibliotecii „Ovidius”

Declarația de Independență a Republicii Moldova face referiri la „istoria milenară” și „statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora. Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1990 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.

Pe parcursul zilei veți putea urmări și expoziții virtuale de carte la Filialele „Transilvania” și „Onisifor Ghibu”.

Programul complet al activităților consacrate Zilei Independenței este afișat pe site-ul oficial al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și pe pagina de Facebook.