Lansare de carte: Proecţii ale mitului în creaţia lui Victor Teleucă, Leo Butnaru şi Arcadie Suceveanu, autor Victoria Fonari

16.04.14 14:00
Filială: Biblioteca Centrală
Locația: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 148

 

Lansare de carte: "Proecţii ale mitului în creaţia lui Victor Teleucă, Leo Butnaru şi Arcadie Suceveanu", autor Victoria Fonari.
 

Victoria Fonari - scriitor, dr. în filologie, născuta pe 8 martie, în orașul Chișinău. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere (1996). 

 În 2001 și-a susținut teza de doctor în filologie „Intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc”. Din 2007 până în prezent este conferențiar universitar la Catedra literatură română și teorie literară, Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. A urmat cursurile de stagiere la Universitatea din Roma „La Sapienza” (2004). Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova. A semnat volumele „Zbor în antiteză”, „Sarea poeziei” și „Aleile de corali” (versuri), „Abecică”, „Zbor în antiteză”, monografiile „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” și „Hermeneutica literară”.

  Cunoscută în mediul universitar, dar și cel scriitoricesc, Victoria Fonari îmbină armonios activitatea didactică și de cercetare cu cea literară. În calitate de conferențiar universitar, susține cursurile magistrale Etica profesională, Hermeneutica literară, Didactica literaturii române, Retorica, Teoria literaturii, precum și cele opționale: Teoria creativității textului artistic, Valorificarea mitului în literatura română și Literatura pentru copii.

 A publicat peste 50 de articole în Italia, România, Rusia, Ucraina, R. Moldova despre creația lui Aureliu Busuioc din opera semiotică, despre poezia lui Arcadie Suceveanu, Andrei Țurcanu, Ion Hadârcă, Nicolae Esinencu, Victor Teleucă, Emilian Galaicu-Păun din perspectiva mitului și a fenomenului globalizării, despre proza pentru copii scrisă de Ion Druță.